LÄGERINSAMLING 2022

VÄXTHUSPROJEKTET

Smarta växthus räddar skörden

I årets insamling är vi med och bygger växthus i Somalia så att fler kan odla, äta och sälja grönsaker. Vi vill att barn ska få äta sig mätta även när klimatet förändras.

Somalia är ett varmt land som ligger i östra Afrika. Här är de flesta människor väldigt fattiga. Många har inte ens tillräckligt med pengar för att kunna köpa mat.

De senaste åren har klimatförändringarna gjort så att vädret är mer osäkert. Ibland kommer det jättemycket regn och ibland inget alls och i stället blir det torka och stormar. Det här är inte bra! Särskilt inte när du jobbar med att odla grönsaker, vilket många i Somalia gör. Torkan leder till mindre skördar, och därmed mindre mat att äta. Och när skörden är liten blir det färre grönsaker över att sälja på marknaden och många familjer får mindre pengar. Detta gör att många barn i Somalia bara äter mat en gång om dagen.

Bönderna i Somalia såg att något behövde göras. Och tillsammans med Svenska Alliansmissionen och Diakonia började de bygga växthus! Inte sådana växthus i plast eller glas som vi har i Sverige. Utan växthus om är byggda av nät med trästommar. Näten skyddar mot starka vindar och insekter och droppbevattningen håller växterna jämt fuktiga.

Nimco Mahmoud är en mamma som odlar i växthusen som finns i byn Cuun i Somalia.

– Förr kämpade jag för att få mat att mätta mina barn och min familj. Växthusen har gett mig en säker inkomst. Nu kan jag odla grönsaker hela året runt och jag har fått lära mig hur vi kan spara regnvatten för att vattna med. Det är en så enkel och smart lösning. Och hållbar. För vad kan vara viktigare än att utrota hungern?

Nu får vi bidra till att bekämpa hunger. 50 kronor räcker till exempel till 36 tomatfrön. Och 6 945 kronor räcker till ett nät som täcker ett helt växthus!


FILM OM INSAMLINGEN


VAR MED OCH GE

Bankgiro: 5499-1542

Swish: 123 24 577 37   SAU Insamling   Märk med ”Växthusprojektet”


VAD RÄCKER PENGARNA TILL?

50 kr räcker till 36 tomatfrön

50 kr räcker till en spade

7 500 kr räcker till droppbevattning för ett växthus

25 000 kr räcker till ett växthus gjort av lokalt material


LEK OM INSAMLINGEN: YANYOO

Här finns en lek från Barnens tankesmedja: Challenge som kan användas för att peppa för sommarens lägerinsamling!

Yaanyo


FÖRDJUPNING - FÖR LEDARE

ERT STÖD GÅR TILL

  • Byggandet av växthus
  • Inköp av fröer och verktyg som hör odlingen till
  • Utbildningar inom hållbart odlande
  • Att utrota hungern

Smarta växthus räddar skörden

I årets insamling är vi med och bygger växthus i Somalia så att fler kan odla, äta och sälja grönsaker. I ett land där nästan alla är helt beroende av sin odling för att överleva har klimatförändringarna fått förödande konsekvenser för jordbruket. Men Växthusprojektet är med och vänder den trenden.

Somalia är ett land sargat av konflikter och naturkatastrofer. Sedan början på 1990-talet har landet präglats av anarki och det har sedan dess inte funnits någon ordentlig styrning i landet. Här lever sju av tio människor i fattigdom. Det gör att den egna odlingen är extra viktig för en familjs överlevnad. Men med ett förändrat klimat och en längre torrperiod är jordbruket hotat.

Samarbete mellan SAM och Diakonia
Klimatförändringarna och bristen på odling var det som gjorde att befolkningen slog larm. Något behövde göras. Svenska Alliansmissionen och deras egen biståndsorganisation Diakonia har en lång tradition av att finnas i just Somalia. Här arbetar båda organisationerna för långsiktiga lösningar på stora problem. Tillsammans med lokala samarbetsorganisationer ordnades träffar för att hitta en lösning på odlingsproblematiken. Och lösningen blev just växthus.

Växthus av nät
Växthusen är inte byggda av plast eller glas då temperaturen utanför växthusen värmer upp den typen av växthus för mycket och klimatet blir olidligt där inne. Istället är de byggda av nät med stommar av trä/bambu. Näten gör att solens strålar går igenom väggarna och skyddar växterna mot vind, stormar och insektsangrepp. Dessutom förhindrar de insektsangrepp.

Klimatsmart odling
En viktig del av projektet är att lära ut klimatsmarta sätt att odla. Deltagarna har många års erfarenhet av odling, men att göra det på ett hållbart sätt, utifrån de förhållanden som klimatförändringarna innebär, är nytt. I projektet lär man sig till exempel om rotbevattning och naturgödsel. I växthusen har det dessutom installerats droppbevattning. Det gör att fukten stannar kvar och den torra marken blir odlingsbar. Det är en fantastisk utveckling i ett land där vatten är en bristvara. Och på grund av klimatförändringarna är torkan ständigt närvarande. Även regnet kommer oregelbundet. Ibland för mycket, ibland för sent och ibland inte alls.

Kvinnor och män arbetar sida vid sida
I Somalia är det vanligast att det är männen som arbetar och kvinnorna tar hand om familjen. I Växthusprojektet arbetar kvinnor och män tillsammans och bidrar på olika sätt in i projektet. Det är kvinnorna som är huvudansvariga, inklusive att de har hand om pengarna. Något som fungerar väldigt bra, men som är ganska ovanligt i Somalia.


OM SOMALIA

Somalia är präglat av det tropiska ökenklimatet och har inte så stor växtlighet. Med sin placering nära ekvatorn är det dessutom ett varmt land. Här har krig och konflikter varit närvarande under många år och landet saknar ett tydligt regeringsstyre. I Somalia lever cirka sju av tio människor i fattigdom.

Cirka 50 procent av invånarna i landet lever som nomader. Fast bosatt befolkning finns framför allt längs floderna Shebeli och Juba och i vissa områden i nordväst.
(källa ne.se, Diakonias samarbetsorganisation på plats)

FAKTA OM SOMALIA
Antal invånare: 15,9 miljoner invånare (2020)
Huvudstad: Mogadishu
Andel invånare i städerna: 45 % (2019)
Andel bönder/jordbrukare: Cirka 70 %
Språk: Somaliska dominerar
Källa: ne.se


TACK FÖR 2021

2021 var ni med och samlade in totalt 160 330 kr till familjer i Moçambique! Tillsammans har vi gett fler barn möjlighet att växa upp tillsammans med sin familj, få äta sig mätta varje dag, gå i skolan och slippa arbeta.

Moçambique är ett stort land i södra Afrika. Mer än hälften av befolkningen väldigt fattiga. Och även om alla barn ska gå i skolan i minst sju år, så är det många som inte gör det. Största anledningen är att deras familjer inte har råd att köpa skoluniform och skolmaterial. En annan anledning är att många barn måste arbeta för att kunna köpa mat och annat som är viktigt. Många mammor och pappor har dött i en sjukdom som heter aids och i många familjer är det bara mamma eller ett äldre syskon som tar hand om familjen.

Svenska Alliansmissionen jobbar tillsammans med en lokal organisation för att hjälpa några av de allra fattigaste barnen. Det gör vi bäst genom att hjälpa hela familjen. Framförallt handlar det om att föräldrar och äldre syskon ska tjäna pengar så att barnen slipper arbeta och kan bo kvar hemma hos sin familj.

En mamma som fått hjälp är Sara. Hon bor i en by i västra Moçambique tillsammans med sina fem barn. Deras pappa dog för några år sedan, så nu är det bara Sara som kan arbeta. Hon måste själv se till att barnen får mat, att de har kläder och kommer iväg till skolan. Sara jobbar med att odla grönsaker som hon säljer på marknaden. Innan räckte inte pengarna till allt som behövdes. Sara har fått lära sig bättre sätt att odla och fått hjälp med att gräva en kanal för att få fram vatten till sina grönsaker. Nu kan familjen äta sig mätt varje dag och hon kan till och med sälja lite grönsaker till andra. Pengarna som Sara får för grönsakerna räcker till att köpa skolmaterial, kläder och mediciner. Hon får till och med pengar över som hon kan spara. Visst är det bra?

Tillsammans med er UV-scouter kan vi fortsätta att hjälpa fler familjer på samma sätt som vi hjälpt Sara och hennes barn.