Aktivitetsbank

Här finns några några idéer på vad man kan göra på UV-scoutprogrammet under terminen. Har ni i er scoutkår tips ni vill dela med dig av? Skriv en kort beskrivning av aktiviteten och maila den till lina.boqvist@sau.nu

Aktiviteter för läger

Här finns en massa aktiviteter för sommarläger, framtagna för lokala tonårsläger!

Bakning

Utomhus över öppen eld eller inomhus vid spisen. Reflektorugn finns att låna på SAU om ni inte har en egen. Kanske kan det bakade användas till fikat på scoutgudstjänsten eller invigningen? Tårttävling brukar också vara uppskattat!

Barnens tankesmedja: CHALLENGE

Hur pratar man med barn och unga om globala frågor och orättvisor? Vi på SAU har varit med och tagit fram konceptet tillsammans med vår biståndsorganisation Diakonia och Equmenia. Alla utmaningar, ”challenges”, finns på barnenstankesmedja.se och nya utmaningar är på g!

Bastu - utomhusbad

Bygg en egen bastu med hjälp av två presenningar, slanor och granris. Värme får man genom att lägga stenar i elden för att sedan lägga in dem i bastun och hälla varmt vatten på dem.  Detta tar tid så dela upp aktiviteten på flera tillfällen. Gör exempelvis stommen första gången, och gör klart med granris och presenningar vid andra tillfället. Tänk också på att det tar tid att värma upp bastun! Material: tungviktspresenningar, granris, slanor, ved, stenar, badkläder.

Bergsbestigning

Att få titta ut från en höjd eller bergstopp är mäktigt. Kanske har ni någon höjd i närheten ni kan bestiga?

Besök en bondgård

Besök en bondgård och träffa djuren som finns där!

Besök en kyrka

Runt om i södra Sverige finns många fantastiska kyrkor. Kontakta en kyrkovaktmästare eller präst som kan slussa er vidare till rätt person.

Bibel-Go

Bibel-Go är en aktivitet där patruller tävlar mot varandra genom att på olika stationer svarar på bibelfrågor.
bibel-go

Bäst i test

Det populära teveprogrammet Bäst i test går utmärkt att göra en scoutversion av! I länkarna nedan finns några exempel på hur detta kan göras. Har ni möjlighet så klä gärna ut er till David & Babben – det höjer det hela lite till 🙂

Scout i test

Bäst i scout

Bäst i test tonår (funkar lika bra för scout)

Cykling

Att cykla är ett fantastiskt sätt att färdas på. Man kan ta sig mycket längre än när man går. Gör en cykel-spårning eller tips-runda som scouterna kan följa. Material: cyklar, cykelhjälmar

Fiske

Att få en fisk på kroken är något alla borde uppleva! Det behöver inte vara så avancerat, köp in några metrevar med flöten och gräv upp mask. Passa också på att prata om olika sorters fiskar och prova att rensa en fisk och tillaga den, exempelvis i folie på elden.  Material: metrevar, flöten, mask

Fågelskådning

Besök ett fågeltorn! Fåglar är fantastiska djur som väcker fascination hos barn. På många platser finns ornitologiska föreningar med duktiga guider som kan visa bra lokaler och berätta om fågellivet.  Material: kikare, fågelbok Tips: http://birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/ http://www.studieframjandet.se/Hitta-ditt-intresse/Djur–natur/Fagelskadning/

Gör en insats!

”En UV-scout är till glädje och nytta för hem och samhälle.” Hur kan ni som scoutkår eller patrull göra det på er plats? Kanske hjälpa folk i bygden där ni bor med något, sjunga på ett äldreboende, plocka skräp, hjälpa till i någon social verksamhet, slå in julklappar till behövande… Låt scouterna vara med och fundera kring hur ni kan vara till glädje och nytta där ni bor och vilka behov som finns!

Geocatching

Geocathing är en skattjakt med hjälp av gps-kordinater. Detta är en aktivitet som vuxit fram i Sverige de senaste åren och ett bra sätt att komma ut i naturen.  Välj ut ett antal cachar och planera när och hur långt tid det kommer att ta att hitta dem.  Material: GPS-enhet, ett registrerat konto på https://www.geocaching.com

Hugga ved

Att hugga ved är väldigt centralt för scouter och det är viktigt att vi lär oss hantera yxan, kniv och såg.  Gå igenom yxans olika delar och säkerhet. Låt alla scouter få öva tills känner sig trygga med övningen.  Avsluta med att göra upp en eld.

Inomhusbad

Många gillar att bada! Det finns många badhus, flera med äventyrsbad. Tänk på säkerheten, att alltid ha scouterna under uppsikt och att ha koll på vilka barn som inte är simkunniga. Material: Transportmedel, badkläder

Lekar - utomhus

Att leka lekar är ett bra sätt att utvecklas, lära känna varandra i patrullen och ha kul tillsammans. Det finns olika lekmaterial att köpa och många lektips på nätet. På lekarkivet.se finns många bra tips!Leken är otroligt viktig för barns utveckling, både socialt och motoriskt. Många barn älskar att leka men ibland behöver de få hjälp med att komma igång och leka. Var gärna som ledare med i leken. Här kommer några tips på lekar som är både traditionella scoutlekar men också några nya varianter. I lekarna som följer kan alla barn vara med samtidigt på och det är viktigt att inte några barn sitter och väntar utan att alla får vara med och bli sedda. Lycka till och hoppas lektipsen fungerar bra i er scoutkår/patrull!

Snappa näsduk

Dela upp gruppen i två lag. Slå ner en påle eller dyl och lägg en näsduk eller något liknande på pålen, pålen ska vara ca 50 cm hög. Pålen med näsduken ska vara emellan de två lagen. Lagen kan vara ca 10-20 m från pålen. På signal ska första person i varje lag springa fram till pålen och försöka ta näsduken. Den som först tar näsduken ska springa tillbaka med den till sitt lag. Personen i det andra laget som inte fick näsduken ska försöka springa i fatt och dunka personen som har näsduken innan den har kommit över sin mållinje. Blir personen dunkad får den följa med den andra personen till sitt lag och de får ställa sig sist. Blir den personen inte dunkad när den springer över sin mållinje får den andra personen följa med till det andra laget och de får ställa sig sist. Lägger tillbaka näsduken på pålen och sedan fortsätter man leken tills det ena laget inte har några deltagare kvar. ​En gammal, rolig och klurig scoutlek!! 

Hinkleken

Ställer två hinkar på varandra (botten mot botten) och alla som vill vara med tar varandras händer. Alla håller nu varandras händer och ingen får släppa under lekens gång för då åker de personerna ut. Vid signal drar leken igång och man ska försöka få andra deltagare att välta hinken genom att dra i varandra så en till slut välter hinken. Den personen som välter hinken åker ut, fortsätter leken tills det bara är en kvar. ​En rolig och smidig lek som alla kan vara med och det behövs bara två hinkar eller dyl.

Sista paret ut

Alla deltagare ställer upp sig två och två på ett led. En ställer sig framför ledet, den ropar “sista paret ut”. De sista paret i ledet springer nu fram på varsin sida av ledet och ska försöka återförenas först i ledet. Den som ropade sista paret ut ska nu försöka fånga någon av de två, lyckas den med det bildar de ett par och den andra som blev utan får nästa gång ropa sista paret ut. Lyckas de två fånga varandra får de återigen bilda ett par och samma person får återigen ropa sista paret ut.

Däckbrännboll

Detta är en variant av brännboll med samma spelplan och ungefär samma poängsystem.Delar gruppen i två lag “innelag” och “utelag”. Innelaget ställer sig på ett led och första personen kastar iväg ett cykeldäck. Utelaget ska fånga utedäcket genom att kasta/ge det till brännaren. Tar utelaget däcket med en hand får den 1 poäng, tar den med armen får den 2 poäng, tar man den så däcket går igenom hela kroppen från huvudet till fötterna får man 5 poäng. När innelaget passerar mållinjen får de 1 poäng men gör personen hel varv får den 5 poäng. Blir utelagets deltagare brända får de gå tillbaka till föregående kon och utelaget får 1 poäng.Det är ganska lagom med ca 5-10 min innan det är dags att byta inne och ute lag. ​Scouterna tycker att den här roligare än brännboll för många fler blir aktiva och alla kan ta däcket, utelaget får ibland mer poäng så vinnarna är inte de som springer snabbast och alla åldrar kan vara med.

Byta träd (några olika varianter)

Alla personer tar ett träd utom en som ställer sig någonstans på en öppen plats. Den som inte har något ska försöka ta ett träd när några byter träd. Här finns varianter på leken, antingen genom att en ledare blåser i en visselpipa och alla byter träd och då ska den som inte hade något träd försöka ta något. En roligare variant är att barnen själva försöker byta träd utan någon visselpipa, de blinkar eller på något annat sätt försöker få kontakt med de andra som står vid ett träd och byter träd med varandra. Den här varianten blir roligare och mer fartfylld.

Lekar - inomhus

Att leka lekar är ett bra sätt att utvecklas, lära känna varandra i patrullen och ha kul tillsammans. Det finns olika lekmaterial att köpa och många lektips på nätet. På lekarkivet.se finns många bra tips! Leken är otroligt viktig för barns utveckling, både socialt och motoriskt. Många barn älskar att leka men ibland behöver de få hjälp med att komma igång och leka. Var gärna som ledare med i leken. Här kommer några tips på lekar som är både traditionella scoutlekar men också några nya varianter. I lekarna som följer kan alla barn vara med samtidigt på och det är viktigt att inte några barn sitter och väntar utan att alla får vara med och bli sedda. Lycka till och hoppas lektipsen fungerar bra i er scoutkår/patrull! 

Detektiven och dirigenten

Utse en detektiv. De andra deltagarna ställer sig i en stor cirkel. Detektiven går åt sidan och blundar. Gruppen pekar i tysthet ut en dirigent. Dirigenten börjar att göra en rörelse och de andra deltagarna i cirkeln gör samma rörelser som dirigenten, de ber att detektiven ska komma, den ställer sig mitt i ringen och påbörja sitt spaningsarbete. Detektivens uppgift är att komma på vem som är dirigenten. Gruppen försöker att dölja vem som är dirigenten genom att aldrig titta länge på dirigenten utan alla tittar runt på alla. Dirigenten byter rörelser och de ska då vara enkla rörelser så att alla kan följa med och övergången till nya rörelser sker mjukt och gradvis.Dirigenten får också titta runt för att inte bli avslöjad. När detektiven tror sig veta vem som är dirigent, tar den något steg fram och frågar. Om personen inte är dirigenten så får den kolla vidare en stund och ta något steg fram och fråga den. Den personen är dirigent så skickar man i väg någon annan som detektiv och övriga gruppen bestämmer en ny dirigent. Är det många som deltar i leken kan man ha två detektiver men de måste då gemensamt komma fram till vem de tror är dirigenten.

Telegrammet

Utse en spion, övriga sitter eller står i en cirkel och håller varandras händer, spionen befinner sig mitt i cirkeln. En av er är avsändare och säger: Jag skickar ett telegram till Tilda. Då trycker avsändaren i en av de händerna som den håller i. Telegrammet har nu skickats iväg och ska gå genom alla deltagarna som står mellan avsändaren och telegrammottagaren. När Tilda har fått telegrammet, alltså handtryckning som kommit fram så säger hon: Jag har fått telegrammet. Spionens uppgift är att kolla på händerna och snabbt säga till när den tycker se sig en tryckning. Spionen säger till: där. Om det är rätt får den som gjorde handtryckningen och spionen byta plats och blir ny spion. Den som förut var spion blir nu ny avsändare. Kommer telegrammet fram till Tilda så får hon bli en ny avsändare. ​En lugn lek som ibland kan behövas i gruppen eller när man ska lära känna varandra.

Fruktsallad

Alla deltagarna utom en sätter sig på en stol som är placerade i en cirkel. Den personen som inte sitter på en stol ställer sig i mitten. Ledaren ger deltagarna muntligt olika fruktnamn t ex. apelsin, äpple banan, päron. Det måste finnas mer än person med samma fruktnamn. Den personen som står i mitten säger en frukt, då ska alla som har den frukten resa på sig och byta plats. När den ropar fruktsallad ska alla deltagare byta plats. Det gäller för personen i mitten att hitta en ledig stol vid bytena. Den som blir utan stol får stå i mitten. Skulle det vara någon som inte har bytt plats så blir den självtagen och och får byta plats med den som står i mitten. Det finns ett tillägg till den här leken som gör att det blir en tempohöjning, kanske för de äldre scouterna. När t ex. apelsinerna ska byta platser så ska de som inte ska byta plats hoppa till stolen till vänster, därmed sker det en rörelse hela tiden som förvirrar för de som ska hitta en ny plats. I stället för frukter går det att använda olika påståenden, som till exempel ”alla som har ett syskon” eller ”alla som har svarta strumpor på sig.”

Tidningsleken

Alla deltagarna sitter på en stol som är placerade i en cirkel. Den personen som inte sitter på en stol ställer sig i mitten och håller en hoprullad tidning i handen. Personen i mitten ropar någon av deltagarnas namn ex Tilda. Tilda ska snabbt säga någon annan deltagares namn innan personen hinner slå henne på knäna. Det är alltid det sist sagda namnet som gäller att slå på. Lyckas personen med tidningen i handen slå innan deltagaren har sagt något namn så byter de plats. ​Ledaren kan ibland behöva höja tempot i leken för annars kan den bli lite dryg.

Hämtleken

Dela in gruppen i två lag. Varje lag ställer sig på ett led. Första personen i varje led ska springa och hämta något som ledaren säger och den som är först tillbaka får ett poäng. De får ställa sig sist i ledet och de som nu är först får hämta en sak som ledaren säger. ​En snabb och smidig lek.

Sångleken

Dela upp deltagarna i två lag. Säg en bokstav och det lag som först står upp och sjunger en melodi som börjar på den bokstaven får en poäng. En enkel lek som alla kan vara med på och man kan göra den när det blir lite tid över.

Scout ska det låta

En variant på sångleken. Scouterna är i två lag. Ledaren säger ett tema, till exempel: sånger med mat, sånger med djur, sånger med rörelser. Ena laget ställer sig upp och börjar sjunga en sång på temat. När andra laget kommit på en ny sång på samma tema gäller det för dem att applådera. De får då ställa sig upp och sjunga en ny sång medan det första laget sätter sig ner. När ett av lagen inte kommer på någon mer sång på temat vinner det andra laget omgången. Byt sedan tema och kör en omgång till så länge det är roligt!

Lägerbål

Människor har samlats runt lägerelden i tusentals år. Att kura ihop sig framför en brasa i höstmörket är bland det mysigaste man kan göra. Låt patrullerna bidra med var sitt inslag och laga någon enklare mat vid elden.  Material: Ved

Lövletning

Gå ut i naturen och leta efter olika sorters löv. Den övning passar bäst på hösten när löven har fantastiska färger och finns lättillgängligt på marken. Använd luppar för att titta närmare på löven och försök artbestämma dem med hjälp av nätet eller en bok. Är det mörkt –  ta med löven in och undersök dem närmare där. Klistra upp löven på en affisch.    Det går förstås att leta efter stenar, växter och små djur också.  Material: luppar, fälthandbok

Matlagning

Laga mat över öppen eld med muurikka eller galler.  Material: matvaror, ved, muurikka eller galler. Eller lär scouterna att använda stormkök? Har ni inte egna finns stormkök att låna på SAU, både med gas- och spritbrännare. Avsluta till exempel med andakt om brödundret.

Naturreservat

Besök ett naturreservat. Ofta finns det informationstavlor som visar lämpliga leder. Berätta vad ett naturreservat är och varför det är viktigt att skydda naturen. Ta reda på varför just det naturreservatet ni besöker är skyddat och försök hitta några av de arter som finns där.  Hitta naturreservat på www.länsstyrelsen.se 

Orientering

Låt scouterna prova att passa kartan, bekanta sig med kompassen och gå kompassgång. På https://www.omaps.net/se finns orienteringskartor över många platser. Material: kartor, kompasser.

Paracord

Paracord är förkortning av parachute cord och är från början en fallskärmslina med många användningsområden. I linan finns 7 st små linor som kan användas som sytråd, fiskelina eller nättillverkning m.m. Dessutom är linan snygg och går att använda till många olika pyssel och hantverksprojekt.  Tips: http://www.handverkarna.se/paracord-fallskarmslina/

Pulkaåkning

Det finns inte mycket som slår en vinterkväll med pulkaåkning. Avsluta med att tända en lägereld och korvgrillning.  Material: Pulkor, varma kläder, ved.

Reflexspårning

Gör en spårning av reflexer i skogen. Låt scouterna följa leden med hjälp av att lysa på reflexer med ficklampa.  Material: ficklampor, reflexer.

Skattjakt

Gör en skattkarta över närområdet och låt scouterna hitta ledtrådar på olika platser. Ett bra tillfälle att öva på karta och kompass! Varför inte avsluta med en andakt om att Guds rike är som skatten i åkern?

Skridskor

Att åka skridskor är kul och många orter har skridskobanor. Glöm inte ispikar om ni är på en sjö.

Skräpplockning

Har ni en park eller skog i närheten? Plocka skräp! Varför inte göra det till en tävling? Största skräpet, konstigaste skräpet etc? Ett bra tillfälle att prata om att ”en UV-scout är djurvän och vårdar naturen.”

Stjärnskådning

Att titta upp mot himlen en stjärnklar kväll är bland det häftigaste man kan uppleva – och helt gratis! En rolig övning är att ligga på en filt och titta upp på himlen och tänka sig att man tittar nedåt – det är en svindlande upplevelse! Hjälps åt i patrullen att hitta olika stjärntecken.  Material: kikare, karta med stjärntecken

Vandringsstav

Tillverka en egen vandringsstav. Staven bör vara i axelhöjd. Torka stavarna inomhus och tälj bort barken och kvista den. Dekorera gärna staven genom att snida in namnet. Glöm inte att fråga markägaren om lov om ni vill använda levande material. Material: såg, knivar

Tipsen är inspirerade av:
https://365vardagsaventyr.wordpress.com/om/

Att lära in Ute, Outdoor Teaching förlag, 2013

Länkar:  http://www.outdoorteaching.com/se

http://www.nynashamnsnaturskola.se/index.php?page=hem

http://www.metodbanken.se/ en sida med övningar, material, metoder m.m.

http://www.handverkarna.se/handverkarna-se/ en sida med pyssel, hantverk, skapande