Tips till ledare i coronatider

INLEDNING:

Just nu lever vi i en annorlunda tid mot den vi är vana vid och vardagen är inte som vanligt.  Vi i SAU:s barnråd har tillsammans med andra ledare i SAU tagit fram lite tips och tankar kring hur man kan göra hemma i familjen när man pratar tro med sina barn. Här finns också tips och tankar till dig som är ledare för en barngrupp.

 

BARNGRUPPER:

Att tänka på:

Du som ledare är viktig för barnen och många föräldrar vittnar om att när barnen ser sina ledare i inspelningar som kyrkan har gjort tittar de med glädje på samlingen. Något som däremot händer när man hänvisar till andra församlingars inspelade söndagsskolor är att barnen inte har intresse för att lyssna. Föräldrar och ledningen i kyrkan förstår att det kan vara svårt att göra inspelningar och att det tar tid. Därför har vi tagit fram lite olika förslag på vad man kan göra för barnen och deras familjer. Allt för att vi tror att det är viktigt att hålla kontakten och stötta hela familjen i att tala tro hemma.  

Vad man kan göra:

  • Gör tipsrundor eller bibelvandringar för hela familjen. Kan man av olika anledningar inte sätta upp lappar så finns det olika möjligheter att göra digitala tipsrundor (sök på nätet så hittar du olika förslag) eller att sätta upp QR-koder. Tips är att göra frågor som handlar om olika teman från Bibeln. Skriv med ett uppdrag som barnen och föräldrarna kan göra i veckan som kommer tex. Glöm inte att göra detta Corona-säkert genom att tex ge olika starttider till familjerna eller ha rundan uppe en längre tid.
  • Gör ”bingobrickor” med bibelord som man skall läsa och sätta på olika ställen i hemmet. Man kan göra det som en tävling och be familjerna att på något sätt bekräfta att de gjort alla delar i bingot.
  • Gör uppdrag till familjerna som kan se olika ut beroende på hur den grupp du möter är och fungerar.

Här nedan finns två olika förslag som ni kan ta inspiration ifrån.

jullovsuppdrag 2020

familje uppdraget

Vill du ha mer tips och tankar finns söndagsskolans två olika Facebookkonton: ”Söndagsskola SAU” och ”10-12 år SAU”.

BÖNESTATIONER:

Att tänka på:

Bön är samtal med Gud. Du som vuxen får vara med och visa barnen hur viktigt detta samtal är genom att på olika sätt tänka kreativt kring bön för hela familjen hemma. Här nedan kommer några tankar på hur man kan göra när man tackar och ber.

Vad man kan göra:

  • ”Böneburk” – Skriv små lappar ” Gud välsigna…” ”Tack för …” ” Jag ber att min familj…” Fyll i själva, eller skriv färdiga små böner.
  • ”Ballongtack” – Studsa en ballong mellan er i familjen och varje gång den nuddar marken skall ni tacka för något.
  • ”Hoppbön” – vi ber för olika delar genom att lägga ut kartongbitar som barnen hoppar till. På varje kartongbit har man ett böneämne eller om man vill göra hoppbönen som tack – ett tacksägelseämne.

SAU har också gjort ett häfte kring de bönestationer vi har haft i bönerummet under våra årskonferenser på Gullbrannagården. Du hittar häftet här