TEKNIKDAG

 

TEKNIKDAG 16 januari 2021

Äntligen är det dags igen – Teknikdagen 2021!!

I varje församling finns det under vanliga omständigheter många personer som jobbar bortanför scenerna och utanför blickfånget, där inte så många ser och uppmärksammar arbetet som läggs ner. En av dessa grupper är ni som är ljud- bild och ljustekniker. Under corona-tider har ni dessutom i många fall klivit fram och tagit ett ännu större ansvar för att församlingens gudstjänster, andakter och andra samlingar, Guds ord, ska kunna nå så många som möjligt.

Nu gör vi återigen en dag för er, men denna gång digitalt mellan kl. 14.00-17.00! En dag då ni får lyssna till inspirerande människor, intressanta och utmanande seminarier och föredrag, får ta del av undervisning och lyssna till panelsamtal m.m. Var med själv för att inspireras eller sätt er (om möjligt) tillsammans hela teknikgruppen och gör denna dag till en gemensam kick off på det nya året.

Bland de medverkande finns Marcus Agnesund, Albin Söderström, Samuel Andersson, Josefine Arenius, Mikael Celinder, Johan Gustafsson, Mats Persson m. fl. Program och fler medverkande presenteras inom kort.

En av programpunkterna under dagen är ett panelsamtal med erfarna tekniker där ni som deltagare har möjlighet att ställa frågor. Det går bra att på förhand skicka in din frågeställning här, så gör vi vad vi kan för att lyfta den under Teknikdagen.

Kostnad för dagen är 100 kr/person eller 400 kr/grupp som sitter tillsammans. Ni köper er biljett här. Digital länk till dagen kommer att skickas ut via den mailadress som anges vid biljettköpet.

Program:
14.00-14.10 – Välkommen
14.10-14.30 – Storsamling: ”Bereden väg för Herran – om teknike(r)n som förmedlare av världens viktigaste budskap” med Mikael Celinder
14.30-14.50 – 2 valbara seminarier
• Fokus ljud: Ljud i webproducerade sändningar – Mats Persson & Marcus Agnesund
• Fokus bild: Text och grafik för gudstjänst med Pro Presenter 7 – Albin Söderström
14.50-15.00 – Paus
15.00-15.20 – 2 Valbara seminarier
• Fokus bild: Konkreta tips, bild-filosofi, kameror/utrustning – Samuel Andersson
• Fokus ljud: Att bygga upp en bra livemix – Mats Persson & Marcus Agnesund
15.20-15.50 – Panelsamtal: Johan Gustafsson (moderator), Albin Söderström, Mats Persson, Marcus Agnesund, Samuel Andersson.
15.50-16.00 – Paus
16.00-16.20 – Seminarium: Rättigheter och skyldigheter vid websändningar – Sara Vittgård & David Sjöbergsson
16.20-16.40 – Seminarium: Tips och trix – exempel från olika församlingar
16.40-17.00 – Storsamling: ”Pep & prep – nya tag inför ett nytt år” med Josefine Arenius

Presentationer av medverkande:

MARCUS AGNESUND & MATS PERSSON
Marcus Agnesund är en av Sveriges mest anlitade och meriterade ljudtekniker. Han har arbetat som turnerande ljudtekniker sedan 2000, oftast som FOH-tekniker. Marcus har nära samarbeten med Laleh och Dirty Loops, men har också turnerat med artister som Lena Philipsson, Eric Gadd, Carola, Danny Saucedo, Loreen, Agnes, Daniel Adams-Ray, Måns Zelmerlöw, Jill Johnson m. fl.
·
Mats Persson är utbildad elektroingenjör och har sedan tonåren haft ett intresse för ljudteknik och musik. Under många år turnerade han som tekniker till rockbandet Attention och besökte många kyrkor i Sverige, och även en del utomlands. Mats har varit produktionsansvarig för Gullbrannafestivalen sedan 1994 (de första åren Forserumsfestivalen) och har där fått samarbeta med både nationella och internationella artister. Under många år har han också engagerats i ljudinstallationer i kyrkor.
·
Marcus och Mats kommer under Teknikdagen hålla i två valbara seminarier: fokus ljud, där de tillsammans kommer diskutera olika intressanta frågor. I det första seminariet kommer fokus ligga på utmaningar man möter när det gäller ljud i webproducerade sändningar, och i det andra seminariet kommer de resonera kring hur man bygger upp en bra livemix.
·
ALBIN SÖDERSTRÖM
Albin Söderström är en av grundarna till nätverket Swedish Gurus of Tech som växt snabbare än väntat runt om i Sveriges kyrkor sedan starten 2011. Albin föddes i Västerbotten 1982 och flyttade vid 10 års ålder till Nynäshamn där han blev medlem i Pingstkyrkan. Under tonårstiden engagerade han sig i flertalet olika verksamheter och efter gymnasiet och civilpliktstjänstgöring var han del av ett team som startade och drev en ungdomsverksamhet under flera år. Idag är han del av församlingens andliga ledarskap och frivilligt engagerad som tekniker, ledare och predikant i en kyrka som når ca 40 besökare varje helg men ständigt försöker att sträcka sig till nya nivåer när det gäller produktion med inga eller väldigt små ekonomiska medel.
·
På Teknikdagen kommer Albin hålla i ett valbart seminarium: fokus bild, där han kommer prata om text och grafik för gudstjänst med Pro Presenter 7.
·
SAMUEL ANDERSSON
Sedan Samuel gick ut från Kaggeholms medialinje 2015 har han deltagit i flera TV-produktioner såsom Idol, Bonde söker fru – kärlek åt alla, och filmat direktsänt och fotograferat från Röda mattan vid Oscarsgalan åt TV4. Han har ansvarat för artisters sidor på sociala medier och är ofta anlitad som stillbildsfotograf. Tidigare jobbade han som Digital Marketing Director på Star of Hope och reste runt i världen och fotograferade och gjorde produktioner. Nu är han tillbaka på Kaggeholms Folkhögskola som medialärare.
·
På vår Teknikdag kommer Samuel hålla i ett valbart seminarium: fokus bild. Han kommer dela med sig av konkreta tips, lite av sin bild-filosofi, tankar kring bilder till sociala medier, visa lite verktyg och kameror/utrustning.
·
JOHAN GUSTAFSSON
Johan Gustafsson en av initiativtagarna till Swedish Gurus. Han har alltid varit intresserad av teknik och började som ljudtekniker i Nynäs Pingst som 12 åring, numera är han engagerad i Uppsala Pingst. Johan jobbar till vardags som IT-systemspecialist inom vården i Stockholm men extraknäcker som ljustekniker och vänstrar lite på ljud också. Johan har alltid varit förundrad över varför kyrkan inte är de som sätter standarden när det gäller teknik och produktion då vi har det bästa budskapet men envisas med att inte använda resurserna som finns för att presentera evangeliet på ett bättre sätt. Förutom teknik är ledarskapsfrågor något som ligger honom varmt om hjärtat.
·
På Teknikdagen kommer Johan att moderera ett panelsamtal där du kan ställa frågor till en erfaren och kunnig panel.
·
SARA VITTGÅRD & DAVID SJÖBERGSSON
Sara Vittgård bor i Jönköping och arbetar som musikkonsulent på SAU/SAM och är en av dem som hjälper församlingar i samfundet med upphovsrättsliga frågor. Under pandemin har dessa frågor blivit oerhört aktuella igen allteftersom att församlingarna sökt nya vägar för att mötas och kommunicera tro. Sara har erfarenhet av att vara utövande musiker, upphovsrättsinnehavare och församlingsanställd.
·
David Sjöbergsson bor utanför Jönköping och är med i Barnarps Frikyrkoförsamling. Jobbar till vardags på Studieförbundet Bilda där han har kontakt med olika församlingar. Är dessutom intresserad av teknik och tycker att det är roligt att kunna svara på frågor som dyker upp. Därför har det varit naturligt att ta reda på lite kring hantering och rättigheter vid sändningar av olika slag.
·
I seminariet ”Rättigheter och skyldigheter vid websändningar” kommer Sara & David att gå igenom olika upphovsrättsliga och licensbaserade frågor som är aktuella vid inspelade och livestreamade gudstjänster. De kommer prata om YouTube och Facebook, licenser som behöver finnas, vad som gäller vid visning av sångtexter m.m.
·
JOSEFINE ARENIUS
Josefine Arenius driver – tillsammans med två kollegor – bolaget We Are Mountain som arbetar med att få generationer att förstå varandra, på arbetsplatser och i kyrkor och organisationer. Hon fascineras av ledarskap i alla dess former och har i mer än tjugo år jobbat med att stärka unga ledare i församlingar runtom i Sverige. Hon var en av initiativtagarna till Frizon och hon är författare till boken När du leder.
·
Teknikdagen avslutas med en storsamling där Josefine talar under temat ”Pep och prep – nya tag inför ett nytt år”.
·
Välkomna med!
Arr: SAU/SAM i samarbete med Studieförbundet Bilda och Swedish Gurus.