Andaktstips

 

Tips för dig som är ovan att hålla en andakt

Att hålla en andakt kan vara en stor utmaning. Att säga något kärnfullt, som väcker och behåller intresse på en begränsad tid är svårt. Vi har också ofta många föreställningar om hur en andakt ska se ut och vara, vi kanske tycker att vi saknar förmågan att uttrycka och att göra det på ett sådant sätt att det känns relevant för andra att lyssna på. Vi tycker att andra kan bättre. Det viktiga i att hålla en andakt är inte att vara den bästa eller mest erfarne talaren. Det som är avgörande för att en andakt ska bli bra är att den är sann. Att den utgår ifrån det egna livet, sätter ord på din egen vandring med Gud. Den berättelsen kan ingen sätta ord på bättre än du själv. En del i att vi håller andakter är att vi vill ge de som lyssnar en bild av vem Gud är så att de kan lära känna honom mer. Den bilden behöver vi vara många som är med och målar, och vi gör det tillsammans: på olika sätt och med olika medel. Din vandring med Jesus är viktig för andra. Paulus skriver:

Jag ber att han i sin härlighets rikedom ska ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin Ande, att Kristus genom tron ska bo i era hjärtan och att ni ska bli rotade och grundade i kärleken. Då ska ni tillsammans med alla de heliga kunna fatta bredden och längden och höjden och djupet. (Ef. 3:17-18)

Förslag på olika sätt att lägga upp andakter
• Spela upp/spela själv en sång och berätta vad den betyder för dig och din tro.
• Dela ditt vittnesbörd om din väg till tro.
• Vissa av oss tänker i bilder/liknelser: berätta om en vardaglig/särskild händelse som du kan funka som en liknelse för en sanning om Gud.
• Finns det ett särskilt bibelord som varit viktigt när du kom till tro? Dela det och hur det såg ut när du kom till tro.
• Finns det ett särskilt bibelord som varit viktigt för dig under en period i ditt liv? Dela det och den perioden.
• Berätta om en person som varit särskilt viktig för dig i din väg med Jesus.
• Ta med en sak och utgå ifrån den när du talar. En sak som säger något om Gud eller din relation med honom. Tex: det här är min nyckelknippa, med den kommer jag in till olika platser. Bönen är en nyckel för min relation till Gud, den öppnar dörrar till….
Det är inte fel att berätta ett vittnesbörd om något som du själv inte varit med om men som hänt i en väns liv.

Förslag till andaktsteman utifrån lägertema
• Gud kan kännas långt borta men är alltid nära
• Bönesvar jag fått när jag talat med Gud
• Församlingsgemenskap har fått betyda mycket för mig
• Så har jag upplevt Guds närvaro

 


Andra tips på upplägg och övningar
Som både kan funka i en mindre smågruppssamling och under en mer ”klassisk” andakt.

Dela (tron)! Dela in i mindre grupper och ge varje person en viss tid som den får tala på (typ två minuter) och under den tiden är de andra tysta. Då kan man säga exakt så mycket man vill men man har iallafall möjlighet att disponera tiden som man vill. Frågan eller utmaningen kan vara något i stil med ”Vem är Jesus för dig”, ”Varför tror du/tror du inte på Jesus?” Funkar såklart med andra frågor också.

Heta stolen. Låt ungdomarna få tänka till om temat utan att behöva säga så mycket om det. Läs upp ett påstående, baserat på det som talats om och låt sitta kvar få betyda ”Jag håller med” och byte av stol ”Jag håller inte med”, också ett bra sätt att ge ungdomarna chansen att sitta bredvid andra än sina vanliga kompisar.

Ett namn, många beskrivningar. Skål eller korg där man kan dra en beskrivning av vem Jesus är och ett bibelord som säger något om vem Jesus är. Ex Alfa och omega, fridsfurste och fundera på vad det betyder under lovsångsstunden

Dela ut
Uppmuntran
Låt en station i bönestunden få illustreras av en sol eller av annat som lyser upp. Lägg ut förskrivna lappar med positiva egenskaper, uppmuntran formulerat typ ”Gud har skapat dig med ett fantastiskt leende, det är jag så glad över”. Där kan man gå och hämta en lapp och sedan dela ut till någon annan i rummet. Kan bli kaos, men också bra!

Bibelord Lägg ut färdigskrivna uppmuntrande bibelord där man kan gå och hämta ett bibelord och lämna över till någon som finns i rummet som man tror att Gud vill ge en uppmuntran via det bibelordet med.