Allemansrätten

Allemansrätten ger oss en fantastisk möjlighet att vara ute och ta del av naturen. Som scouter vill vi vistas i naturen på ett sätt som tar hänsyn till djur och natur, andra besökare och markägare. Därför har SAU under 2021-2022 med stöd av Naturvårdsverket genomfört ett projekt för att öka barns och ungas förståelse för allemansrätten.  Målet med projektet är att fler människor ska välja att vara ute i naturen och känna sig hemma där, samt att problem med störningar och skador på naturen ska minska.

På den här sidan finns nu material som är fritt att använda i UV-scout och annan barn- och ungdomsverksamhet för att lyfta allemansrätten i verksamheten.

Material

Filmen om allemansrätten finns på Youtube och kan laddas ner här.

Lek Allemansrätten 1-100 är en utomhuslek som funkar för scoutpatruller eller andra grupper för att lära sig mer om Allemansrätten. Nedan finner du instruktioner, alla 100 uppdrag och ett dokument med hjälp till ledarna. Färdigt att användas!

Allemansrätten 1-100 – Instruktion

Allemansrätten 1-100 – Uppdrag

Allemansrätten 1-100 Ledarhjälp

Quiz Här finns quizfrågor på sju olika teman kopplade till allemansrätten. Frågorna är gjorda för att passa på Instagram stories men kan även användas i tipspromenad, Kahoot eller andra frågesporter. Här finns bilder för att använda som bakgrund om ni t.ex. lägger frågorna på Instagram.

Tipspromenad Här finns en färdig tipsrunda med tolv frågor om allemansrätten samt en utslagsfråga att använda! Bara att skriva ut tipsfrågorna och svarslapparna. Perfekt för en scoutkväll eller varför inte bjuda in familj och församling till en tipspromenad om allemansrätten? Facit finns här (obs! inte tjuvkika!)

Affisch Här finns en affisch med information om allemansrätten. Att t.ex. sätta upp på väggen i scoutlyan!

Logotyp (finns i flera olika utföranden här)

Klistermärken och tygmärken med loggan finns att beställa från SAU. Kan exempelvis användas som en belöning efter att ha gjort en spårning på tema allemansrätten eller efter 1-100-leken. Perfekt att sätta fast på vattenflaskan eller ryggsäcken som en påminnelse om att inte störa – inte förstöra!

Spårning Här finns nu grunden för en spårning med tema allemansrätten, det vill säga ett antal kontroller att placera ut längs en vandring. Vilken slinga ni vill skicka iväg patrullerna på väljer ni själva 🙂 Patrullen får ett startkort och en bingobricka och längs vägen finns sex stycken kontroller med tema allemansrätten att göra sitt bästa på! Bingobrickan kan patrullen kryssa i under hela vandringen.

Poster Här finns två posters med olika sorters svamp och bär som ni kan sätta upp på väggen i patrullyan. Forskning visar att barn som lär känna naturen i högre utsträckning vårdar den. Artkunskap är ett bra sätt att lära känna naturen bättre!

Spel Naturens skatter – ett spel om allemansrätten är ett brädspel som vi tagit fram i projektet. Med kompass i handen och färska smörgåsar i ryggsäcken är du redo att ge dig ut i naturen för att gå på skattjakt! Tack vare allemansrätten är du fri att plocka bär, svamp, blommor och snäckor. Du får till och med göra upp eld och övernatta i tält på vissa platser – men inte på alla. Kommer du lyckas med att samla alla fem av naturens skatter och ta dig tillbaka till scoutstugan, eller kommer din ryggsäck bli full av skräp istället? Spelet riktar sig till alla från 8 år, tar ca 40-90 minuter att spela och kan spelas av 2-8 spelare. Naturens skatter – ett spel om allemansrätten finns att beställa från SAU. Spelidé och speldesign: Micael Grenholm

Film för ledare Filmen nedan riktar sig till dig som ledare och  beskriver hur du kan använda materialet om allemansrätten! Filmen sammanfattar det mesta vi gjort i projektet.

Illustrationer och grafisk design på samtligt material: Elsa Nätterdal @kreativaelsa

Projektledare Projekt: Allemansrätten: Emma Andersson

Frågor eller idéer kring projektet?

Kontakta:
Lina Boqvist, UV-scoutkonsulent
lina.boqvist@sau.nu 076-34 06 833